Елисавета Белобрадова: Коронавирусът не е причина, а е ефект от новия ред

Елисавета Белобрадова: Коронавирусът не е причина, а е ефект от новия ред

AC 15:30:31 18-05-2020
DI1529AC.002
Елисавета Белобрадова - интервю

Елисавета Белобрадова: Коронавирусът не е причина, а е ефект от новия ред


Елисавета Белобрадова, позната в социалните мрежи като Letiashtata Kozzila Erato, блогър и инфлуенсър - един от най-популярните в момента, създател на сайта "Майко Мила"


Ще бъде ли друг светът след Ковид-19 или постепенно ще възстанови предишния си облик?

Да си призная, нямам никаква представа. На този етап, на който сме, светът е виждал много по-големи катаклизми и ни най-малко не се е променил, та не вярвам и сега да стане, освен ако пандемията не доведе до изключително тежки икономически последствия в световен план, които от своя страна да доведат до военен конфликт, например. Но дори и това не е промяна. Човечеството в голяма степен е показало какво може. Освен това, Ковид-19 не е основният проблем. Вирусът е част от сложна система от взаимодействия, изградени върху невиждани в историята глобализирани връзки между държавите в областта на икономиката, туризма, науката и образованието. Влияние има и господстващата демокрация - основна политическа доктрина при повечето държави, които се смятат за значими. Наличието на интернет променя всичко. В този смисъл, самият вирус не би трябвало да се счита за основна причина за промяна, а по-скоро за ефект от новия ред, в който живеем от няколко десетилетия.

Можете ли да предвидите конкретни (политически, социални, икономически, културни, комуникационни...) промени в глобален и национален план?

Не. Пак ще кажа, че обедняването или смъртта не са от събитията, на които гледам като на нови.

Каква е метафората на болестта Ковид-19 и трябва ли да се търсят в нея морални поуки за човечеството?

Никога не съм разбирала търсенето на поука. Каква поука? Че рана заздравява, а лоша дума не се забравя ли? Поуките нямат голяма стойност в реалния живот. Очакването, че ще станем по-добри или по-мъдри, само може да ни фрустрира, защото няма да станем. Не съм видяла нито един човек, който да е обеднял, забогатял, оздравял или нахранил се и в следствие на това да си е извадил поука. Поуките могат да са само практически и се наричат планове за справяне с бъдещи пандемии. Това е работа на държавните институции с подкрепата на гражданите.
Що се отнася до това каква е метафората на Ковид-19, бих оприличила пандемията на заседнал асансьор, в който си попаднал с други случайни граждани и просто седиш и чакаш да дойде техникът да го оправи, за да се отървеш от мрънкането, истериите, добрите съвети и призивите за спокойствие, с които изпотените ти съкилийници те заливат, и всеки да си се прибере да си върши работата.

/ДИ/