Михаил Михайлов: Всяка трудност калява

Михаил Михайлов: Всяка трудност калява

AC 14:50:01 17-05-2020
DI1449AC.004
Михаил Михайлов - интервю

Михаил Михайлов: Всяка трудност калява


Михаил Михайлов, писател, архитект, музикант, почетен консул на България в Намибия, обявен за "писател на Африка" (2010)


Ще бъде ли друг светът след Ковид-19 или постепенно ще възстанови предишния си облик?

Светът се променя скоропостижно и без намесата на Ковид-19. Аз смятам, че всяко зло е за добро. Всяка трудност калява човечеството и след нея то става по-мъдро и по-силно. Примери безброй! Въпреки тежката криза, светът след Ковид-19 ще бъде по-добро място за всички.

Можете ли да предвидите конкретни (политически, социални, икономически, културни, комуникационни...) промени в глобален и национален план? Пък и личен.

Паниката и липсата на координация между засегнатите държави показа, че дори и в Европейския Съюз, няма нито политическо, нито социално, нито икономическо единство. А Организацията на Обединените Нации е мъртво родена. Въпросът е дали хората (разбирай милиардите гласоподаватели) ще намерят сили да принудят политиците и техните могъщи покровители да създадат условия за положителна промяна, или с безразличието си, ще им съдействат да използват кризата за дивиденти и трупане на още повече богатства.

Каква е метафората на болестта Ковид-19 и трябва ли да се търсят в нея морални поуки за човечеството?

Ковид-19 не е Армагедон! Метафора няма, въпреки че всеки интелектуалец може да припознае в Ковид-19 съжденията на Сюзън Зонтаг (по повод книгата й "Болестта като метафора", бел. ред). Човечеството се е сблъсквало с ужасяващи пандемии и винаги е оцелявало. Ясно е, че ще оцелее и сега и милиардите обикновени хора ще забравят вируса, докато се срещнат с нов./ДИ/